Book Launch: “Make Europe great again” (DUTCH-LANGUAGE EVENT)

Date

27 September 2017

Location

Universitaire Stichting, Egmontstraat 11, 1000 Brussel

 


‘Europa moet zijn lot echt in eigen handen nemen. De tijden dat we volledig konden vertrouwen op anderen zijn voor een stuk voorbij.’
 
Deze opmerkelijke uitspraak van Angela Merkel dateert van enkele maanden geleden. Maar hoe kan Merkel dat in de praktijk brengen als ze op 24 september de verkiezingen zou winnen? Welke nieuwe rol kan Europa in deze hertekende, multipolaire wereld spelen? In zijn uitdagende boek Make Europe great again betoogt Sven Biscop dat we maar één keuze hebben: zelf opnieuw groot worden.

 

Uitnodiging boekvoorstelling
Prof. dr. Sven Biscop en Uitgeverij Lannoo nodigen u van harte uit op de boekvoorstelling van Make Europe great again

Wenst u erbij te zijn?
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen vóór 25 september via
stefanie.decraemer@lannoo.be

woensdag 27 september 2017
18u-20u
Universitaire Stichting
Egmontstraat 11
1000 Brussel
> Inschrijven

 

Programma
 

Verwelkoming door Maarten Van Steenbergen, directeur-uitgever Uitgeverij Lannoo

 

Gelegenheidstoespraak door Johan Verbeke, Directeur-Generaal Egmont Instituut

 

Gelegenheidstoespraak door Prof. dr. em. Rik Coolsaet

 

Slotwoord door Prof. dr. Sven Biscop, auteur

 

Receptie

 

 

Make Europe great again durft scherpe stellingen te formuleren. Niet over de dagelijkse werking van de instellingen, maar over een grand strategy, een fundamentele visie op het buitenlands beleid voor de lange termijn. Enkele cruciale uitgangpunten:

  • Macht is geen vies woord. Iedereen streeft zijn belangen na en gebruikt daarvoor zijn economische, politieke en militaire macht. Uiteraard zijn er goede en slechte manieren om dat te doen. Maar zijn eigen belangen negeren en zijn macht niet gebruiken is ook slecht, voor de veiligheid en welvaart van de eigen burgers.

 

  • Europa moet voor zichzelf opkomen: slaafs de VS achterna lopen volstaat niet meer. Waarom? Omdat de VS de wereldpolitiek niet langer alleen domineert. Grootmachten zoals China hebben ook hun zeg in haast elk dossier. Dus moet Europa ook met hen samenwerken. Vertrekkend van onze belangen en prioriteiten.

 

  • Europa kan de wereld niet democratiseren, dus het doet dan best ook niet alsof. We moeten kritisch blijven over mensenrechten, maar het is niet aan ons om het politiek systeem van een ander land te veranderen. Wat we misschien wel kunnen doen, is een beetje meer gelijkheid brengen. Zoals onze eigen samenleving op gelijkheid gebaseerd is – als we dat niet vergeten, ten minste.

 

  • Europa moet een sterk en eengemaakt leger hebben. Hoe sterker dat leger, hoe minder we het zullen moeten gebruiken. Want daar moeten we inderdaad terughoudend mee zijn.

 

Voor een recensie-exemplaar van dit boek kun je terecht bij onze persdienst. Ook voor meer informatie over andere boeken van Uitgeverij Lannoo kun je ons altijd contacteren.
> Vraag een recensie-exemplaar aan