Date

22 March 2022

Location

Universitaire Stichting, Egmontstraat 11, 1000 Brussel

In het kader van Belgische onderzoekers aan het woord, vindt op dinsdag 22 maart om 17:30 u. de lezing plaats met de auteur Kenneth Lasoen, (UGent – UAntwerpen, Clingendael) naar aanleiding van de publicatie van zijn boek “Geheim België. De geschiedenis van de inlichtingendiensten 1830-2020”. in dialoog met Kolonel (SBH/BEM) Stéphane Dutron (SGRS/ACOS IS) (F). Moderator Sven Biscop, UGent en Egmontinstituut (https://www.egmontinstitute.be/). Na het debat, volgt een hapje en een drankje.

Deelname : 15€ p.p.   Inschrijven tot 18 maart. Inschrijvingsformulier.

Over de lezing

De Belgische geheime dienst is even oud als het land zelf en, na die van het Vaticaan, zelfs de oudste inlichtingendienst ter wereld. De Staatsveiligheid en haar militaire tegenhanger speelden achter de coulissen een cruciale rol in de markantste, bangste en duisterste momenten van de Belgische geschiedenis, maar juist vanwege het geheime karakter bleef de erkenning ervoor meestal uit. Dit nieuwe referentiewerk licht een tip van de sluier op.

Geheim België ontvouwt voor het eerst het krasse verhaal van twee geheimzinnige diensten met een lang en soms omstreden verleden, vanaf de campagne tegen het ‘Hollandse gevaar’ in de jaren 1830 tot de huidige strijd tegen buitenlandse spionage en terreur.

Auteur Kenneth Lasoen, historicus en actief in het onderwijs over de inlichtingenstudies aan de universiteiten van Gent en Antwerpen, maakt gebruik van nooit eerder vrijgegeven bronnen, dringt door tot de wandelgangen van de Belgische intelligence, en laat een geheel nieuw licht schijnen op de politieke geschiedenis van het land. Hij brengt niet alleen het historische verhaal, maar maakt ook de balans op van het actuele veiligheidsbeleid en de uitdagingen voor de 21ste eeuw. Sinds 1 februari werkt Kenneth Lasoen als onderzoeker bij Clingendael in Den Haag.